Impuls a la producció local: El Delta de l'Ebre estrena criança de musclo de Roses

Una brisa d'innovació bufarà aquest any sobre els camps de musclaires del Delta de l'Ebre amb l'arribada de les primeres cries de musclo captades a Roses, obrint una nova era de proximitat en la cadena de producció. Aquest canvi marca el començament d'una aliança estratègica entre els productors de l'Alt Empordà i els del Delta, amb l'objectiu de potenciar la producció local i reduir la dependència de llavors importades.

La campanya actual del musclo del Delta, que anticipa una recollida de tres milions de quilos de la màxima qualitat, ha sigut llançada aquest dijous amb esperances renovades. El nou enfocament ha estat ben rebut per la indústria, que es veu capaç de navegar exitosament les aigües de l'autosuficiència en un termini de sis a set anys, substituint completament la cria importada amb la produïda a Catalunya.

La temporada s'inicia amb una xifra prometedora: 26.000 quilos de cria de Roses, una quantitat que representa encara un petit percentatge del total però que es preveu augmentar. La confiança en aquest nou mètode de criança és palpable entre els productors. Gerardo Bonet, president de la Federació de Productors de Musclos del Delta de l’Ebre, destaca les condicions favorables a Roses, on l'absència de predadors naturals i una bona captació de cria auguren un futur pròsper per al sector.

La decisió de pausar la investigació sobre l'ús de cria de piscifactories a mar obert, impulsada per l'any passat, es basa en l'èxit inicial d'aquesta nova via de subministrament i els avantatges que ofereix, com la preservació de temperatures més baixes, essencials per a la qualitat del musclo.

Malgrat els reptes imposats pel canvi climàtic, que han reduït la durada de les campanyes de cinc a tres mesos, la visió és positiva. La nova campanya no només reforça la producció sinó que també amplia les expectatives de mercat, amb l'objectiu d'exportar a l'interior de l'Estat, especialment cap a zones com Madrid i Andalusia, alhora que es manté la demanda local durant l'alta temporada turística.

Aquest nou rumb, determinat i amb enfocament local, promet fortificar el sector del musclo del Delta de l'Ebre i demostrar que la col·laboració regional i la innovació poden ser la clau per a una indústria sostenible i pròspera.