Revisió de l'avaluació del risc de paràsits en els productes de la pesca

L’ Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha publicat la revisió feta pel Panell de Riscos Biològics de l’EFSA sobre el risc que suposen els paràsits en els productes de la pesca per a la seguretat alimentària a partir de les dades científiques actuals.

S’hi tenen en compte:

- Les espècies de peixos d’aqüicultura més habituals a la Unió Europea (UE):

  • En el medi marítim: salmó, bacallà, halibut, turbot...
  • En piscicultura d’aigua dolça: truita arc de Sant Martí, carpa comuna, anguila europea, tenca...

- Els paràsits d'importància per a la salut pública a nivell d’Europa:

  • En el medi marí: els nematodes Anisakis simplexPegreffii; Phocanema decipiens i Contracaecum osculatum així com el trematode Cryptocotyle lingua.
  • En sistemes d'aigua dolça els trematodes Opisthorchis felineus, Metorchis spp, Pseudamphistomum truncatum, Paracoenogonimus ovatus i el cestode Dibotriocefàlia spp.

Es considera que és un 99%-100% segur (gairebé segur) que el peix produït en sistemes d'aqüicultura de recirculació o instal·lacions interiors o cobertes amb captació d'aigua filtrada i/o tractada i alimentats exclusivament amb pinso tractat tèrmicament, no estan exposats a paràsits zoonòtics. En canvi, els peixos criats en gàbies marines en alta mar o en estanys o basses obertes d’aigua dolça, estan exposats a paràsits zoonòtics. No obstant, les dades actualment disponibles només proporcionen proves d'infecció per paràsits zoonòtics per a peixos engabiats dins del mar (entorn d’Europa) per a tonyina vermella i bacallà de l’Atlàntic, així com les tenques criades en sistemes d'estanys oberts. No és possible fer estimacions de la prevalença dels paràsits d’interès per a la seguretat alimentària per a totes les espècies de peixos, sistemes d'explotació i zona de producció de la UE.

S'han desenvolupat noves tecnologies per a la detecció i aïllament dels paràsits zoonòtics en productes pesquers, com l’aplicació de dispositius de detecció òptica (hiperespectral), malgrat que els cal un millor desenvolupament (algoritmes per al processament d’imatges). La identificació dels paràsits s'ha millorat amb l'aplicació de mètodes PCR dirigits tant a seqüències nuclears com mitocondrials.

La congelació i el tractament tèrmic segueixen sent els mètodes més eficients per eliminar les larves d’Anisakis en productes frescos de la pesca. Processos tradicionals de salaó en sec de l'anxova inactiva amb èxit  les larves d’Anisakis. L'assecat a l'aire del bacallà de l'Àrtic i la salaó doble (salmorra més salaó en sec) de l'anxova i el bacallà també són eficients per inactivar aquest tipus de larves. No obstant això, no es pot afirmar per a altres espècies de peixos i paràsits. El processament industrial d'alta pressió (HPP) es podria aplicar en alguns productes, així com el denominat camp elèctric polsat (PEF), tot i que precisen un major desenvolupament per poder-se aplicar a la pràctica.

Els camps elèctrics polsats o PEF (Pulsed Electric Fields) és un tractament no tèrmic que permet limitar l'exposició a altes temperatures i reduir la necessitat d’additius alimentaris. El tractament PEF sotmet els aliments a polsos elèctrics generant pors a la membrana cel·lular (electroporació) dels microorganismes. L'electroporació promou la inactivació d'organismes patògens, redueix l'activitat enzimàtica des aliments, afavoreix la transferència de massa, i el contingut de compostos antioxidants (actuen com a conservants), millora l'eficiència en el processament dels aliments i manté les seves qualitats organolèptiques.

En la revisió es recomana incloure informació sobre l'origen del peix (de piscifactoria o salvatge) a les notificacions de paràsits al RASFF, així com aplicar els mètodes ISO com ISO 23036-1:2021 (UV-premsa) i ISO 23036-2:2021 (digestió artificial) en els programes de control oficial.

Re‐evaluation of certain aspects of the EFSA Scientific Opinion of April 2010 on risk assessment of parasites in fishery products, based on new scientific data. Part 1: ToRs1–3 (Obre en una nova finestra) EFSA, 22 d'abril de 2024