La 9a edició de Benvinguts a Pagès La Festa arriba a la Ribera d'Ebre aquest cap de setmana

15 empreses participen al Benvinguts a Pagès a la Ribera d’Ebre els dies 1 i 2 de juny

Producte agroalimentari de proximitat i turisme rural com a estratègia de desenvolupament comarcal. La Ribera d’Ebre se suma, un any més, a la iniciativa de Benvinguts a Pagès La Festa, que se celebra el cap de setmana de l’1 i 2 de juny arreu de Catalunya per donar a conèixer l’activitat del sector agroalimentari i promoure el consum responsable i els productes de proximitat, atraient visitants d’arreu de Catalunya. La gran festa de la pagesia catalana torna a celebrar-se durant la primavera, una de les novetats més destacades d’enguany, i dona així resposta a una demanda traslladada per professionals del sector primari. Les reserves per a l’edició d’enguany, que s’han de fer a través de la pàgina web de la iniciativa, benvingutsapages.cat, es poden fer fins al mateix dia de l’esdeveniment, sempre que hi hagi places.

Més de 450 experiències agroturístiques s’organitzaran de forma simultània a tot Catalunya durant aquest cap de setmana, a prop de 90 explotacions, 150 allotjaments, 50 promotors d’activitats, 10 elaboradors i més de 150 restaurants, que s’han inscrit fins al moment, que conformen una proposta d’activitats completa, diversa i representativa de tot el territori català. En el cas de la Ribera d’Ebre hi participen 15 empreses, tant del sector agroalimentari com turístic, coordinades pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, reforçant les sinergies entre els diferents agents de la comarca. “Seguim enguany en una tendència positiva, amb 15 empreses participants, una més que l’any passat. Volem seguir apostant per generar proximitat entre el productor i el consumidor, per això convidem a tothom a visitar la comarca i gaudir de tota l’oferta de Benvinguts a Pagès”, ha dit el vicepresident 4t i responsable de l’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal, Carlos Trinchan, que també ha valorat molt positivament les xifres de l’any passat, quan més d’un miler de persones van participar en les activitats i visites programades en aquesta festa de la pagesia.

L’oferta de Benvinguts a Pagès a la Ribera d’Ebre enguany inclou dues explotacions agràries que obriran les portes al públic perquè els visitants puguin conèixer de primera mà la feina que hi fan: la granja de Mel Somper i Mel Bonet de Riba-roja d’Ebre; dos elaboradors de producte local: la Masrojana de Móra d’Ebre i la Carnisseria Ca Llenç de Rasquera; un restaurant que basa la seva cuina amb el producte de proximitat: el Coda de Móra d’Ebre; vuit allotjaments turístics rurals: 7 de Ribera, Hostal Gastronòmic la Creu, Mas de Capcir, Casa Font, Casa del Castell, càmping i alberg Tivissa, Hotel Rural Mas de l’Illa i Cal Blanco Miravet; i dues activitats complementàries: bosquerol per un dia amb Tivissa Donkeys Firefighters i una ruta pel riu en caiac amb Rogles Aventura. Mònica Sabaté, tècnica de turisme del Consell Comarcal, ha explicat que aquestes dues activitats alternatives no es poden reservar a través de la web de Benvinguts a Pagès, sinó que s’ha de contactar directament amb les empreses que les ofereixen.

Les places per participar en les diferents experiències que s’organitzen són limitades, així que els visitants han de fer la reserva prèvia i organitzar la seva ruta través de la web, que funciona com a central de reserves i des d’allà es pot fer una cerca àmplia i detallada de tota l’oferta que s’ha organitzat per la 9a edició. Enguany, el visitant major de 15 anys haurà de fer un pagament de 2 euros en concepte de reserva. Es tracta d’un pagament simbòlic, que garanteix la reserva de la plaça i reivindica la feina dels pagesos i pageses, que durant el cap de setmana rebran milers de visitants, i han d’organitzar el seu horari, segons la quantitat de persones apuntades a cada activitat. La planificació prèvia és essencial per tal que els organitzadors puguin preparar-se per La Festa de forma òptima i assegurar la qualitat i productivitat de les visites.

Benvinguts a Pagès La Festa, una proposta agroturística lúdico-pedagògica que aquest 2024 arriba a la 9a edició, vol remarcar la tasca essencial del sector primari i divulgar l’origen i la importància del consum i compra de productes de proximitat, així com la feina dels professionals del sector alimentari a la societat que permeten conformar un sistema alimentari sostenible, segur, resilient, saludable i d’accés universal.

Durant aquest cap de setmana el públic tindrà l’oportunitat de descobrir projectes empresarials arrelats al territori i que contribueixen al desenvolupament local i econòmic; conèixer les persones que elaboren els productes que podran tastar i comprar directament a les explotacions; viure una experiència de turisme de proximitat; i, degustar la cuina catalana i tradicional als restaurants que formen part de l’oferta d’enguany.

Les novetats del 2024: mitigar la petjada de carboni i elaboradors alimentaris

Una de les novetats més palpables d’aquest any és que la fita torna a organitzar-se al mes de juny, amb la voluntat de fer coincidir el cap de setmana amb plena temporada i campanya del sector fructícola i hortícola, així com amb les bones temperatures i el preludi de l’estiu. Durant les últimes edicions, Benvinguts a Pagès La Festa tenia lloc durant la tardor. El canvi de dates dona resposta a una demanda traslladada per productors del sector, i a la finalitat de continuar enfortint la iniciativa.

També, aquest 2024, Benvinguts a Pagès La Festa segueix amb la ferma voluntat de ser una proposta responsable amb el planeta. Per aquesta raó, s’han impulsat més eines i recursos en pro a la sostenibilitat i per reduir la petjada de carboni amb accions i propostes dirigides als futurs visitants. Per una banda, es proporciona informació als participants dels diferents punts verds de recàrrega de vehicles elèctrics arreu del territori, amb la finalitat de promoure una mobilitat elèctrica, verda i sostenible. D’altra banda, també es fa pedagogia als visitants de la utilització del transport col·lectiu, mitjançant la plataforma de car sharingSom Mobilitat, amb la finalitat d’organitzar-los en xarxa, poder reduir el nombre de desplaçaments i fer un ús responsable del transport.

Una oferta agroturística per tots els dies de l’any

L’experiència de Benvinguts a Pagès no s’acaba amb La Festa, sinó que el projecte té continuïtat els 365 dies de l’any, gràcies a Benvinguts a Pagès Tot l’Any que disposa d’una oferta de més 120 visites de pagament a explotacions, tallers d’elaboració de productes, activitats escolars, jocs de rol, tastos i degustacions de productes i altres activitats. Totes aquestes experiències es complementen amb 16 rutes agroturístiques, preparades perquè els visitants les puguin seguir o els serveixin d’inspiració per preparar el seu propi itinerari, on també s’inclouen recomanacions de visites culturals i paisatgístiques d’arreu del territori: Terres de l’Ebre, Costa Brava, Pirineus, Terres de Lleida, Costa Daurada i Costa de Barcelona.